11 Ağustos 2017 Cuma

Faziletlerin en üstünü,senden alakayı keseni ziyaret etmek,
seni mahrum edene vermek,
sana kötü muamele edene
af ile muamele etmektir.
Hz Muhammed
sav


Din kardeşinin kabına kovandan su boşaltmak sadakadır.
Emri bil maruf ve nehyi anil münker yapmak, din kardeşine gülümsemek, yoldan taş vs. kaldırmak,yol gösterip kılavuzluk etmek de bir sadakadır.
Hz Muhammed sav


Ya âlim ol,
ya öğrenci ol,
ya dinleyici ol
veya bunları seven ol.
Beşinci olma helak olursun.
Hz Muhammed sav


Semnun: "Bir âlim için, aranıp bulunmadığı ve soruldukta: "Emirin yanındadır." denmesi ne çirkin bir seydir. Zirâ ben hocalarımdan söyle isittim: "Dünyalığı seven âlimi gördüğünüz zaman, onu dininiz adına ithâm edin." Bunu bizzât, kendim denedim. Daima arzularına muhâlefet ve kendilerine karşı geldiğim hâlde yanlarına girip çıktıktan sonra, kendimde onlara karşı bir temâyül hissettim." demişti, Ubâde b. es-Sâmit (r.a.) "Alimlerin, âmirleri sevmesi nifâk, zenginleri sevmesi ise riyâdır." dedi. Ebü Zer (r.a.): "Zâlim bir kavmin karaltısını çoğaltan (yâni zâlimler arasına karışan) kimse onlardandır." buyurdu. İbn Mesud(r.a.): "Bâzı kimseler, sultanlar huzüruna dinli olarak girer, dInsiz olarak çıkarlar." demişti, "Niye böyle oluyor?" diyenlere; "Çünkü o, sultanı memnün eder, Allah'ı gazâblandırır." seklinde cevap verdi. Ömer b. Abdülaztz bir kişiyi âmil tâyin etti. Sonra kendisine: "Bu adam, Haccâc devrinde de âmil idi." dediklerinde hemen adamı azletti. "Adam Ömer b. Abdülaziz'e: "Haccâc'ın emrinde çok az vazife gördüm." deyince, Ömer b. Abdülazız: "kötülük bakımından, onunla yarım gün sohbette bulunman da senin için kâfidir." dedi. Fudayl: "Kişi sultana ne kadar yakın olursa, Allah'tan o kadar uzaklaşır." demiştir. Said b. Müseyyeb, zeytinyağı alır, satan ve "Bu sâyede sultanlara muhtaç olmam." derdi. Muhammed b. Seleme de: "Pislik üzerinde sinek, melikler kapısındaki âlimlerden daha güzeldir." dedi.

Hayvanları,muhabbet etmek için sandalye yapmayın.Nice hayvan vardır ki,binicisinden hayırlıdır.Zira onlar Allah'ı daha çok zikrederler.
Hz Muhammed sav


Biriniz,müslüman kardeşinde bir kusur görürse,onu hatırlatsın.
Hz Muhammed
sav


İnsan ölünce ameli kesilir.
Ancak kendisine ait şu üç şey müstesna: Sadaka-i Cariye, kendisinden faydalanılan ilim, kendisine dua eden salih evlâd.
Hz Muhammed sav