25 Aralık 2016 Pazar

Sakın hiç biriniz ölümü temennî etmesin! Çünkü o, hayır ve ihsan sâhibi ise (yaşayıp) hayrını, ihsânını arttırması umulur; eğer günahkâr bir kişi ise (yine yaşayıp günün birisinde) tevbe ederek Allah`ın rızâsını dilemesi umulur.
Hz Muhammed sav
buhari 1918

Sizden biriniz kendisine (hastalık gibi)
bir zarar isâbet ettiğinden dolayı sakın ölümü temennî etmesin! Eğer muhakkak temenni etmek zorunda bulunursa, şöyle söylesin: Allah`ım, yaşamak benim için hayırlı olduğu müddetçe beni yaşat, ölmek hayırlı olduğu zaman da beni öldür!
Hz Muhammed sav
buhari  1916


 
Yâ Resûlallah Ben saralanıyorum, saralanınca da açılıyorum, Allah`a benim için duâ buyurunuz, dedi. Resûl-i Ekrem: Ey kadın! İstersen hastalığına sabret. Bunun mukabilinde sana Cennet vardır.
buhari 1912
Kulumu iki sevgilisiyle ibtilâ (gözlerinden mahrûm) edip de kulum (şikâyet etmeyip) sabır ederse iki gözüne bedel olarak ona Cennet`i veririm.
buhari 1913

Bir müslümana hastalık isâbet ederse,Allah Teâlâ onun hatâlarını
ve günahlarını döker, ağacın yaprakları döküldüğü gibi.
Hz Muhammed sav
buhari 1911


(...رفع–
Hadîsde böyle vârid olmuş– Bu ümmetten hatâ ve nisyân merfû’dur. Cezalandırmayacak Rabbim te’âlâ. İkāb etmeyecek Cenâb-ı Mevlâ. Kimlere? Unutanlara, hatâ edenlere. Unutmuş yâhûd hatâ etmiş olursa mes’ûl olmayacak... Lâkin diğer ehâdîs delâlet eder ki bu mutlak değildir. Vüs’u yettiği kadar çekindikden sonra hatâ ederse o vakit ma’fuvdür. Fakat ehemmiyet vermez, unutur, sonra yanlış bir hüküm verirse... Bundan elbet mes’ûldür. Bilmem kaç sene evvel bir kitabda görmüş, öyle bellemiş. Üzerinden zaman geçtiği için pek de iyi hatırında yok. Fakat tekrar bakmaya da üşenir. İyi, fenâ hâtırında kaldığı gibi bir hüküm verir. Bu hüküm, yanlış olursa... Mes’ûl olmaz mı o?.. Müftü olan kimse her def’asında bakacak. Her fetvâ verdikçe merci’ine, me’hazına mürâca’at edecek. İnsandır çünkü. Olur ki yanlış bellemiş olur. İnsan için kendine güvenmek olmaz. Dâima aczini bilecek, unutmakdan sakınacak. Hatâdan çekinecek. Elhâsıl insan kendine güvenir. Tekâsül eder, ehemmiyetsiz tutar, müteseyyib olursa... O vakit mes’ûldür.

Allah Teâlâ,
bir kimse hakkında hayır dilerse,
onu musîbetlere sokar.
Hz Muhammed sav
buhari 1909

Mümin kişi tâze ot gibidir;
hangi taraftan ona rüzgâr dokunursa rüzgâr onu eğer
(fakat o yıkılmaz,yine doğrulur)
Hz Muhammed sav
buhari 1908

Sarhoşluk veren
her içki haramdır.
Hz Muhammed sav
buhari 1891
İçki,
her kötülüğün anahtarıdır.
Hz Muhammed sav


Zinâkâr (mümin) kişi zinâ ettiği sıra
(tam ve kâmil bir) mümin olduğu halde zinâ edemez. İçki içen de içki içtiği zamanda (kâmil bir) mümin olarak içemez. Hırsız da sirkat ettiği sıra
(kâmil bir) mümin olduğu halde
sirkat edemez.
Hz Muhammed sav
buhari 1888-1889

Nebî Sallallahu aleyhi ve sellem Bayram hutbesinde "Sizden her kim kurban keserse (Bayramın) üçüncü gecesinden sonra evinde kurban etinden bir şey bulunduğu halde sabahlamasın" buyurdu.
Ertesi sene hulûl edince Ashâb:Yâ Resûlallah!
(Kurban etini) geçen sene yaptığımız gibi mi dağıtacağız? Diye sordular.Resûl-i Ekrem şöyle cevab verdi; bu yıl (kendiniz) yiyiniz, (misâfirlere, fukarâya) yediriniz, (âilenize) azık da ediniz. Çünkü geçen sene halk arasında geçim zorluğu vardı. İstedim ki (fakir) halka yardımda bulunasınız.
buhari 1886