11 Aralık 2016 Pazar

Kimin Allah`a ve âhiret gününe
îmânı varsa,o mümin kişi
komşusuna ezâ ve cefâ etmesin.
Bir de ey müminler,
size kadınlar hakkında
hayırlı olmanızı vasiyet ederim.
Hz Muhammed sav
buhari 1816
Dul kadın kendisinin sarâhaten emri olmadıkça nikâh olunmaz,kız da izni alınmaksızın nikâh olunmaz.Meclisde hazır bulunanlar: Yâ Resûlallah
bâkir bir kızın izni nasıl olur? diye sorduklarında Resûlullah: Onun izni sükût etmesidir, buyurdu.
buhari 1806



Hansâ`yı babası (Hâlid) iznini, rızâsını almaksızın tezvîc etmişti.Kadın bu izdivâcı hoş görmeyerek: Resûl-i Ekrem`e gidip şikâyet etti. (Ve babam beni birisine nikâh etmiş. Halbuki başkası ile evlenmek benim için daha hayırlı olurdu, dedi.) Resûl-i Ekrem de bu nikâhı red ve iptâl etti.
buhari 1808
Resûlullah sav`e bir kadın gelip kendisini zevceliğe almasını teklîf etti Orada hazır bulunan bir Sahâbî Yâ Resûla`llah! bu kadını bana tezvîc etseniz, dedi. Resûl-i Ekrem: - (Mehir olarak dünyâlık verecek) bir şeyin var mı? diye sordu. O Sahâbî: - Hayır yâ Resûla`llah, yanımda hiç bir şey yoktur, dedi. Resûl-i Ekrem: - Haydi git, araştır ve demir bir yüzük olsun (bul, getir, tak) buyurdu. Sahâbî gitti. Sonra dönüp gelerek: - Hayır yâ Resûla`llah, dünyâlık bir şey, demir bir halka bile bulamadım. Ve lâkin şu izârım (belden aşağı ihrâmım) var. Bunun yarısını verebilirim, dedi. Râvî Sehl İbn-i Sâ`d der ki: Bu fakir Sahâbe`nin (izârı üzerine giyecek) ridâsı bile yoktu. Bunun üzerine Resûlullah: - İyi ama izârınla ne iş görebilirsin, neye yarar? Onu sen giyersen kadının üstünde ondan bir şey bulunmaz, açıkda kalır, kadın giyerse sen çıplak kalırsın, buyurdu. Adamcağız bulunduğu yere oturdu. Bu oturuşu uzayınca da kalkıp (me`yûs bir halde) gitti. Resûlullah bu zâtın (ümidsiz) gittiğini görünce onu çağırdı, : - Kur`ân`dan ezberinde bir şey var mı? diye sordu. Fakir Sahâbî: - Ezberimde şu sûre var, şu sûre var, şu sûre var, diye birtakım sûreler saymaya başladı. Bunun üzerine Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem: - Kur`ân`dan ezberindeki sûrelerle seni bu kadına mâlik kıldım (tezvîc eyledim) buyurdu.
buhari 1803---tezvîc(evlendirmek)
Sizin hayırlınız Kur`ân öğrenen ve öğretendir.
Hz Muhammed sav
buhari  1775