14 Ocak 2017 Cumartesi

Resûlullah Sallallahu aleyhi ve sellem (süt teyzesi olan) Milhan kızı Ümm-i Harâm`ın ziyâretine gelirdi. Ümm-i Harâm, Ubâde İbn-i Sâmit radiya`llahu anh`in nikâhında idi. Bir gün Resûl-i Ekrem yine ziyâretine geldi. (Süt teyzesi) Resûl-i Ekrem`e yemek yedirdi, ve başını taradı. Sonra Resûlullah bir müddet uyudu. Sonra gülümseyerek uyandı. Ümm-i Harâm dedi ki: - Yâ Resûla`llah! Seni ne güldürüyor, diye sordum. - Rü`yâmda bana ümmetimden bir kısım mücâhidlerin şu (gök) deniz ortasında -pâdişahların tahtlarına kuruldukları gibi- gemilere (kemâl-i ihtişamla) binerek Allah yolunda deniz harbine gittikleri gösterildi de ona gülüyorum, buyurdu. Ümm-i Harâm der ki: - Yâ Resûla`llah! Beni de o (deniz) gazîlerinden kılması için Allah`a du`â buyursanız, diye ricâ ettim.Resûlu`llah da du`â buyurdu.Sonra Resûlu`llah başını yastığa koy(ub bir müddet daha uyu)du. Sonra yine gülümseyerek uyandı. Bunun üzerine yine ben: -Yâ Resûla`llah! Seni ne güldürüyor? Diye sordum.Resûlu`llah: -(Bu def`a da) önce dediği gibi (Ümmetimden bir kısım mücâhidlerin, pâdişahların tahtlarına kuruldukları gibi kara nakliyelerine kurulup debdebeli bir kuvve-i külliye) Allah uğrunda (Kayser`in şehri Kostantiniyye`ye) gazâya gittikleri gösterildi, buyurdu. Ümm-i Harâm der ki: - Yâ Resûla`llah! Beni o (Kostantiniyye) gazîlerinden kılması için Allah`a du`â buyursanız, diye ricâ ettim. Resûlu`llah: - Hayır, sen önceki (deniz gazîlerinden) sin, buyurdu. (Enes İbn-i Mâlik der ki): Ümm-i Harâm, Mu`âviye İbn-i Ebî Süfyân (ın Şam vâliliği) zamânında deniz (gazâsında gemiy)e binmişti (ve Mu`âviye`nin kumandasındaki gazâya iştirâk etmişti). Fakat (Kıbrıs adasına) denizden çıkıldığı sırada Ümm-i Haram, bindirildiği katırdan düşerek
gazâ yolunda şehîd olmuştur.
buhari 2106

Her kim biz müslümanlara
silâh çekip kıtal ederse artık o, biz müslümanların câmiasından değildir.
Hz Muhammed sav
buhari 2095

Sad b. Übâde r.a,Anası hakkında
bir nezri olduğunu fakat, adadığını yerine getirmeden anasının vefât ettiğini Nebî Sallallahu aleyhi ve sellem`e sormuş. Resûl-i Ekrem de, Anası nâmına o adağını yerine getirmesini bildirmiştir.
buhari 2074

Müslümanlardan üç çocuğu ölen bir kişiye Cehennem ateşi isâbet etmez; meğer ki Allah`ın andı yerini bulacak kadar ola, (bu sûrette hafif isâbet eder).
Hz Muhammed sav
 buhari 2071
Hazreti Resûlullah Kâbe`nin gölgesinde:
-Kâbe`nin Rabbi`ne yemîn ederim ki, muhakkak onlar çok hüsranda (ve ziyanda) dırlar,Kâbe`nin Rabbi`ne yemîn ederim ki, muhakkak onlar çok hüsrandadırlar, buyuruyordu. Ben (Kendi kendime): "Hâlim, şânım nedir ki, acabâ Resûlullah bende hüsrânı mûcıb (uygunsuz) bir şey mi gördü; benim hal ve şânım ne olabilir ki?" diyordum. Resûlullah bu sözü (tekrarlayıp) söylerken ben de yanına oturdum. Susmaya da muktedir olamayıp: - Yâ Resûlallah! Babam ve anam sana kurban olsun. Bu hüsranda (ve büyük ziyanda) olanlar kimlerdir? Diye sordum. Resûl-i Ekrem:
-Dünyâlığı çok olan zenginlerdir. Fakat bunlardan
(malının zekâtını) fakirlere verenler müstesnâ, buyurdu.
buhari 2070

Resûlullah sav, Ömer`in r.a elini tutmuştu.
Ömer: -"Yâ Resûlallah! Sen bana muhakkak ki her şeyden çok sevimlisin, ancak canımdan değil" dedi. Resûl-i Ekrem: - "Hayır (öyle söyleme) hayâtım yed-i kudretinde olan Allah`a yemîn ederim ki, ben sana hayâtından daha sevimli olmadıkça (îmânın kemâle ermez)" buyurdu. Bunun üzerine Ömer:
-"Öyle ise, şu anda yâ Resûlallah! Muhakkak ki,Sen
canımdan da sevimlisin" dedi. Resûl-i Ekrem de:
-"Şimdi,yâ Ömer! Îmânın kemâle erdi!" buyurdu.
buhari 2069

Ey Abdurrahmân b Semüre! Sakın Emir olmak isteme, (kimseden riyâset talebinde bulunma). Eğer sen isteyerek sana emâret ve riyâset verilirse istediğin şey ile (yalnız) bırakılırsın (Allah`ın inâyetine mazhar olmazsın).Eğer emâret ve riyâset,sen istemeden tevcîh olunursa (Allah tarafından) yardım olunursun, (güzel idâre edersin). Bir de, ey Abdurrahmân! Sen bir şeye yemîn edip de başkasını ondan daha hayırlı gördüğünde yemîninden keffâret verip o hayırlı olan işi işle.
Hz Muhammed sav
buhari 2067
Emir=yönetici

Kıyâmet gününde ehl-i cehennemin azâb cihetiyle en hafif cezâ göreni o kimsedir ki, onun iki ayağı altının çukurlarına iki ateş parçası konulacak, bunların tesîriyle onun beyni bakır tencere ve kumkuma gibi kaynayacaktır.
Hz Muhammed sav
buhari 2055

Bir kısım halk kendilerine Cehennem ateşi dokunduktan sonra, sîmâları kırmızımsı siyah bir renkte olarak Cehennem`den çıkıp Cennet`e girecekler de bunları ehl-i Cennet cehennemlikler diye çağıracaklardır.
Hz Muhammed sav
buhari 2054

Ehl-i Cennet Cennet`e, ehl-i Cehennem Cehennem`e gidince ölüm (mefhûmuna, bir koç sûretinde vücud verilerek) getirilir. Cennetle Cehennem arasında kesilir. Sonra münâdî: Ey ehl-i Cennet artık ölüm yoktur, ey Cehennem halkı ölüm yoktur! Diye ilân eder. Ehl-i Cennetin ferâhına bir ferah daha ziyâde olunur, ehl-i Cehennem`in de hüzün ve kederine bir hüzün daha yüklenir.
Hz Muhammed sav
buhari 2051

İnsanlar ayakkabısız, vücûdu çıplak
(ilk yaradılışları gibi) haşrolunacaklar buyurdu. Ben de: Yâ Resûlallah! Erkek, kadın berâber mi? Bunlar birbirlerine (edeb yerlerine) bakarlar, dedim. Resûl-i Ekrem: Yâ Âişe! Haşir işi
çok güçtür, insanların birbirlerine bakmalarına müsâit değildir, buyurdu.
buhari 2048

Her kim beni tanıyan ve ihlâs ile bana ibâdet eden bir kuluma düşmanlık ederse, ben de ona harb ilân ederim. Bana kulum hiç bir şey ile yaklaşamaz, ancak kendisine farz kıldığım şeyleri sevmesiyle yaklaşır. Her zaman kulum bana nâfile ibâdetleriyle de yaklaşmak ister. Nihâyet ben ona muhabbet ederim. Artık ben kulumu sevince onun işidir kulağı, görür gözü, tutar eli, yürür ayağı mesâbesinde olurum (ve bu â`zâlariyle husûlünü arzu ettiği bütün dileklerini veririm). 
 buhari 2042
Kim güzel bir (hayır ve ibâdet) yapmak diler de onu yapamazsa Allah o kimse hesâbına kendi dîvânında (meleklerine) tam bir hasene (sevâbı) yazdırır. Eğer o kimse güzel bir iş yapmak ister ve yaparsa, Allah o kimse hesâbına kendi dîvânında on hasene sevâbından yedi yüz misline ve daha çok emsâline kadar hasene sevâbı yazdırır. Şu bir kimse de kötü bir iş işlemek ister de yapmayıp pişman olursa,o kimse de Allahu Teâlâ dîvânında tam bir hasene sevâbı yazdırır. Eğer o kimse fenâ bir iş yapmak ister de, o fenâlığı da yaparsa,
Allahu Teâlâ onun aleyhine bir kötülük günâhı yazdırır.
Hz Muhammed sav
buhari 2038

Sizden biriniz hilkat,mal,
evlâd husûsunda kendisinden
iyi olanlara bakmasın,kendisinden aşağı hallilere baksın.
Hz Muhammed sav
buhari 2037

Cehennem şehvet perdesiyle örtülmüştür.(Oraya) şehvetlerle (girilir). Cennet de nefsin hoşlanmadığı ibâdetlerle korunmuştur,(buraya da ibâdet meşakkatleriyle girilir).
Hz Muhammed sav
buhari 2035

Benim meselim (benzerim) ve beni kendisiyle (size) Allah`ın Peygamber gönderdiği şeyin meseli şu bir kimsenin benzeri gibidir ki, o, kavmine gelerek:
"Şurada gözümle asker gördüm (onlar beni soydular,
ben kaçtım. Şimdi haber veriyorum) görüyorsunuz
ben çıplak bir nezirim (sizi yarının musîbetinden korkutuyorum) hemen kurtulmaya, hemen kaçmaya bakınız! Der. Bu haber üzerine kavminden bir kısmı sözünü tutarak bütün gece kaçıp kurtulmuşlardır. Kavminden bir kısmı da onu yalanlamışlardır.
Bunun üzerine sabahleyin ansızın onları
asker basıp öldürmüştür."
Hz Muhammed sav
buhari 2034

-Yâ Resûlallah!
Hangi ibâdet
Allah Teâlâ`ya
çok sevimlidir? 
-Az olsa bile
devamlı olanı.
buhari 2030