28 Kasım 2016 Pazartesi

Fâtıma r.a değirmen çevirmekten eline hastalık gelmişti Nebî sav`e getirilen esirlerden bir hizmetçi istemek üzere gelmişti. Fâtıma Resûla`llah`a gittiğinde onu bulamadı. Yalnız Âişe`yi buldu ve ona derdini anlattı. Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem geldiğinde Âişe, Fâtıma`nın geldiğini haber verdi. Hazret-i Alî der ki: Bunun üzerine Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem bize geldi. Ve bizi yatağımızda yatarken buldu. Hemen ben kalkmağa davranırken Resûlullah bize: - Yerinizde durunuz! buyurdu. Ve ikimizin arasına oturdu. Sonra Resûlullah: - İyi dinleyiniz! Sizin benden istediğiniz hizmetçiden daha hayırlı size bir şey öğreteyim mi? Siz (gece) yatağınıza girdiğinizde otuz dört def`a Allahu Ekber; otuz üç kere de Sübhâna`llah dersiniz, otuz üç def`a da El-Hamdü li`llah dersiniz. Bu yolda zikir size hizmetçiden hayırlıdır! buyurdu.
buhari 1498

Ömer b Hattâb r.a vefât ettiğinde ve hayır ile şehâdet ettiğimiz  sıra ben bir cemâat içinde ayakta idim Ömerin nâşı tabutuna konmuştu. Cemâat Ömer İbnü`l-Hattâb için Allah`a duâ ettiler. Birisi omuzuma dirseğini koymuş şöyle diyordu: - Ey Ömer! Allah sana rahmet etti. Ben, Allah`ın muhakkak seni, iki dostunla (Resûlullah ve Ebû Bekr`le) berâber bulunduracağını kuvvetle umuyorum. Çünkü ben, Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem`in çok def`a : "Ben, Ebû Bekr ve Ömer`le şöyle oldum; ben, Ebû Bekr ve Ömer`le şöyle işledim; ben Ebû Bekr ve Ömer`le şuraya gittim" dediğini işitmiştim. Bunun için ben, Allah`ın seni (Hücre-i Saâdet`te) iki dostunla berâber bulunduracağını kuvvetle umardım. (İbn-i Abbâs der ki:) bir de dönüp baktım ki: Bu hitâbe sâhibi,
Alî İbn-i Ebî Tâlib radiya`llahu anh`dir.
Abdullâh b. Abbâs r.a
buhari 1493

Nebî sav bir kere Ebû Bekr Ömer Osman r.a ile birlikte Uhud`a çıkmıştı Orada bulundukları sırada dağ sallandı. Bunun üzerine Resûlullah: Ey Uhud, uslu dur! Bil ki, üstünde bir Peygamber, doğru seciyeli bir zât, iki de şehîd bulunuyor, buyurdu.
buhari 1492
Sakın Ashâbıma kötü söz etmeyiniz.Onların şeref ve fazîleti yüksektir.Sizden birinin Uhud dağı kadar altın sadaka verdiği farzedilse, bu (muazzam sadakanın sevâbı) Ashâb`dan birisinin iki avuç (hurma) sadakası (fazîleti)ne erişemez. (Hattâ) bunun yarısına da ulaşamaz.
Hz Muhammed sav
buhari 1491
Kim giydiği libâsını elbisesini kibirlenerek sürüklerse Kıyâmet gününde Allah ona rahmet nazarıyle bakmaz, buyurmuştu. Ebû Bekr: - Yâ Resûla`llah! Benim libâsımın iki tarafından birisi
-ben onu sürünmekten korumazsam- muhakkak yerde sürünür! (Ne buyurulur?) diye sordu. Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem de: - Sen kaftanını sürüklemeyi kibirlenerek işler değilsin! diye cevap verdi.
buhari 1489

Resûlullah`ın huzûruna girdim Yâ Resûlallah Ashâb içinde size en sevimli kimdir diye sordum. Resûlullah: - Âişe`dir! buyurdu. Ben: - Erkeklerden kimdir? dedim. Resûlullah: - Âişe`nin babası! buyurdu. Ben: - Sonra kimdir? dedim. Resûlullah: - Ömer İbn-i Hattâb buyurdu. Sonra Resûlullah bir takım ricâlin adlarını saydı. (Amr İbn-i Âs der ki: Resûlullah beni en sonraya bırakır korkusuyle sustum da başkalarını sormadım).
buhari 1488


Allah Teala beni size Peygamber göndermişti. Bunu size teblîğ ettiğimizde hepiniz beni yalanlamıştınız da (Nübüvvetime yalnız) Ebû Bekr inanmıştı. Ve uğrumda canını, malını fedâ etmişti.
Hz Muhammed sav
buhari 1487
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem`i ilk gördüğümde onun berâberinde ilk müslüman olarak
beş köle, iki kadın, bir de
Ebû Bekr`den başka kimse yoktu
Ammâr b. Yâsir r.a
buhari 1486