21 Kasım 2016 Pazartesi

Ey Âişe,Yanımdaki Cebraîl`dir,sana selâm ediyor.Âişe de -Selâm ve Allah`ın rahmeti ve bereketleri onun üzerine olsun! (diye karşılamış, ve) Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem`i kasdederek: benim görmediğim (Cibrîl)`i sen görüyorsun! demiştir.
buhari 1329


Cuma günü mescidin kapılarında melekler bulunur. Onlar mescide
ilk gelenleri birinci, (ikinci, üçüncü.. gelenleri sırasına göre) yazarlar. Hatip minbere oturunca sahîfeleri dürerler ve saflar arasına gelerek hutbeyi dinlerler.
Hz Muhammed sav
buhari 1327


Bâdiyeli bir Arab bize yetişti. Resûlullah`ın ridâsını şiddetle çekti. O sırada ben Nebî sallallahu aleyhi ve sellem`in boynu ile
iki omuzu arasına bakmıştım (bir de ne göreyim?) Bedevînin ridâyı şiddetle çekmesinden ridânın (kalın) kenarı
Resûllulah`ın boynunda iz bıraktı.Sonra bedevî Resûlullah`a: -Yanında bulunan Allah malından bana bir şey verilmesini emret! dedi. Bunun üzerine Resûlullah bedevîye doğru (şefkatle) baktı güldü, sonra bu bedevîye biraz dünyâlık verilmesini emretti. buhari 1302

Bazı kimseler,
Allah Teala`nın müslümanların maslahatlarına tahsîs buyurduğu malda haksız olarak tasarruf ederler. Onlar için kıyâmet gününde Cehennem muhakkaktır.
Hz Muhammed sav
buhari 1294


Nebî sav ganîmet ve devlet malına hiyânet hakkında söz söyledi Ve
hıyânet (in fenâlığını) büyüttü, hükmünü îzâh etti de buyurdu ki:
-Sakın sizden biriniz kıyâmet gününde omuzunda (ganîmet) koyun (avaz avaz) meleyerek, öbürünün omuzunda (ganîmet) at (yem ister gibi) homurdayarak (Arasat meydanında) benimle yüzleşmesin! (Bu yüz karası) âhırette bana: - Yâ Resûla`llah, bana yardım et! diye yalvaracaktır. Ben de ona: - Hakkında hiç bir sûretle şefâat etmeye muktedir değilim: ben sana (dünyâda Allah`ın hükmünü) teblîğ ettim! diye cevap vereceğim. Birinin omuzunda da sığır böğürerek bana mülâkî olup: - Yâ Resûla`llah, meded eyle! demesin! Ben ona da: - Senin için hiç bir vechile şefâat etmeye muktedir değilim;çünkü ben sana (dünyâda) Allah`ın hükmünü teblîğ ettim! derim. - Bir başkası da omuzunda altun, gümüş yüklü gelmesin! Bu da:
-Yâ Resûla`llah, bana yardım et! diyecek, ben de ona: - Sana hiç bir türlü yardım edemem.Çünkü ben, (dünyâda) sana Allah`ın hükmünü teblîğ ettim, derim. Bir diğeri de üzerinde (ganîmet) libâsını yeldirerek gelmesin! O da:
- Yâ Resûla`llah, bana yardım et! diyecektir. Ben ona da:
-Sana hiç bir türlü yardım edemem. Çünkü ben (dünyâda) sana
Allah`ın hükmünü teblîğ ettim derim, buyurmuştur.
buhari 1282