12 Aralık 2016 Pazartesi

Resûlullah sav`in terbiyesi altında bir çocuktum.Yemek yerken elim yemek kabının her tarafında dolaşırdı. Resûlullah bana:
-"Ey oğul, (yemeğe başlarken) Allah adını an, (Bismi`llâhi`r-Rahmâni`r-Rahîm de) sağ elinle ye ve sana yakın olan tarafdan ye!" buyurdu. Bundan sonra ben her zaman Besmele ile,
sağ elimle, önümden yemek yedim. Ebû Seleme`nin oğlu (ve Peygamberimizin oğulluğu)
buhari 1846
Bir gün son derece acıkmıştım Yolda Ömer b Hattâb ra`e kavuşdum Azîz ve Celîl olan Allah`ın kitâbında (ve Âl-i İmrân Sûresi`nden) bir âyeti bana okumasını (ve istifâde etmemi) ricâ ettim. Ve o âyeti bana okudu. (Halbuki maksadım okumak değildi, karnımı doyurmaktdı. Ömer bunu anlamamıştı, evden ayrılıp) uzak gitmeden (şiddetli açlıkdan) yüz üstü düştüm. Bu baygınlık sırasında Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem`in baş ucumda dikilerek bana: Yâ Ebâ Hüreyre diye seslendiğini duydum. Hemen ben: Buyur yâ Resûla`llah, emrine hazırım, her saâdet senindir, dedim. Resûlullah elimi tuttu, beni kaldırdı. Ve bu düşkün vaziyetimi anladı. Beni evine götürdü. Hemen büyük bir bardak süt içmemi emretti. Onu içtim. Sonra: Tekrak iç yâ Ebâ Hüreyre, buyurdu. Bir bardak daha içtim. Sonra bir daha süt emretti. Ben de tekrar içtim. Artık karnımın vaziyeti düzeldi, bir ok gibi dümdüz oldu. Ebû Hüreyre (rivâyetine devâm ederek) der ki: Bir müddet sonra Ömer`e kavuşmuştum. Ve başımdan geçen bu vâkıayı anlatarak: "Yâ Ömer, Allah benim karnımı doyurmaya senden daha lâyık bir zâtı, (Resûl-i Ekrem`i) memûr etti. Vallahi ben senden bana bir âyet okuyup öğretmeni ricâ etmiştim. Halbuki ben o âyeti senden daha düzgün okurdum!" dedim. Bunun üzerine Ömer, "Vallahi yâ Ebâ Hüreyre, seni evime koyup doyurmak benim için kızıl develer misâli kıymetli dünyâlığa mâlik olmaktan daha sevimlidir!" dedi.
buhari 1845
Dul kadınların ve bir günlük geçimi olmayan fakirlerin nafakalarını kazanmaya koşan müslüman,Allah yolunda harb eden mücâhid gibidir. Yâhud  gece namazlı, gündüz oruçlu kimse gibidir.
Hz Muhammed sav
buhari 1843
'Ben yetim işine bakan kimse
ile berâber Cennet`te şöyle bulunacağız.' buyurmuş ve şahâdet parmağıyle orta parmağını biraz açarak işâret etmiş
(ve halka göstermiş) dir.
buhari 1838
Ey Câbir Medîne`ye gece vardığında hemen âilenin yanına baskın yapar gibi ansızın girme geldiğini duyur.Tâ ki zevcinden uzak düşen kadın temizlensin ve dağınık saçlarını tarasın.
Hz Muhammed sav
buhari 1829
Sizden birisi âileden ayrılığını uzattığı zaman evine gece vakti ansızın gelmesin.
Hz Muhammed sav
buhari 1828

 
Yanında mahremi bulunmayan kadınların yanına girmekten sakınınız.Ensar`dân birisi
Yâ Resûlallah Ya erkek akrabâsına ne dersiniz? diye sordu: Resûlullah: Onlarla halvet ölümdür, buyurdu.
buhari 1826