9 Ekim 2016 Pazar

Allah'a ve âhiret gününe iman eden kişi,komşusuna ezâ etmesin.
Hz Muhammed sav




Komşuluk hakkını; Cebrâ’îl, bana o kadar te’kidli haber verdi ki nazarımda o kadar büyüttü ki hattâ zannettim, bir gün gelecek مازال جبريل يوصينى بالجار حتى طننت انه سيقول ان ) الجار يرث الجار (Yâ Resûlullah! Diyecek, komşu komşuya mîrasçı olacak.
Helak edici olan yedi şeyden çekininiz:
1) Allah`a şirk, 2) Sihir, 3) Allah`ın katlini haram kıldığı bir hayâtı öldürmek, 4) Fâiz kazancı yemek,5) Yetim malı yemek,6) Düşmana hücûm sırasında harbten kaçmak, 7) Zinâdan masûn olup hatırından bile geçmeyen müslüman kadınlara zinâ isnâd etmek.
Hz Muhammed sav
buhari 1172


Mervîdir ki,Cenâb-ı Hak Yûşa bin Nûn’a:“Ben senin ahyâr-ı kavminden kırk bin ve eşrârından altmış bin kişi helâk edeceğim!” diye vahiy buyurdu. Yûşa’ dedi ki: “Yâ Rab! Ahyâr ne yapdılar ki onları da helâk edeceksin?” Cenâb-ı Hak buyurdu ki: “Onlar Benim gazabım için gazab etmediler; eşrâr ile düşüp kalkdılar, onlar ile yiyip içdiler.

En hayırlınız,
Allah Teala için
yemek yedirendir.
Hz Muhammed sav


Gülistân’da okuduğumuz hikâyelerdendir ki,mülûk-ı Acem’den biri Zât-ı Risâlet-meâb Efendimizin hizmetine bir tabîb-i hâzık izâm etmişdi. Tabîb nezd-i saâdete geldi. İzâz ve ikrâm edildi. Kendine yer tahsîs olundu. Fakat birkaç sene diyâr-ı Arab’da kaldığı halde hiçbir kimse ne berây-ı muâyene onun yanına gitdi ne de ondan bir muâlece istedi. Tabîb birgün huzûr-ı sa’âdete gidip: Beni ashâba mu’âlece için gönderdiler, hâlbuki bu kadar müddet içinde hiçbir ferd bana dönüp bakmadı ki bana emr olunan hidmeti yerine getireyim dedi. Bu sözle de kendisi bîgâne olduğundan nâşî hiçbir kimsenin mürâca’at etmemiş olduğunu bildirmek istedi. Resûl-i Ekrem sallallâhu aleyhi ve sellem efendimiz buyurdu ki mürâca’at vukū’ bulmaması bu senin atf etmek istediğin sebebden dolayı değildir. Belki bu tâ’ifenin bir hasleti vardır: İştihâları gâlib olmadıkça birşey yemezler ve henüz iştihâları bâkī iken ellerini ta’âmdan çekerler. İşte adem-i mürâca’atın sebebi budur. Tabîb bu cevâbı alınca sıhhat-i bedenin sebebi de budur dedi.

 اجعل غزاك كل يوم مرةً
واحذر طعامًا قبل هضم طعام
واحفظ منيك ما استطعت فانه
ماء الحيات يصب فى الارحام
Gıdânı hergün bir kere et.
Bir yemek hazm olunmadan üzerine yemek yemeden hazer et.
Elinden geldiği kadar menini hıfz et,
zirâ meni erhâma sabb olunur mâ-i hayâtdır.