29 Kasım 2016 Salı

Nebî sav,Übey b Kâb`a
Allah Teala bana beyyine sûresini muhakkak sana okumamı emretti, buyurdu.Übey:Yâ Resûlallah! Allah benim adımı da (açıkça) andı mı? diye sordu. Resûlullah: - Evet andı! diye tasdîk buyurdu. Bunun üzerine Übey İbn-i Kâ`b (sevincinden) ağladı.
buhari 1531
Ebû Hüreyre r.a,Nebî sav`e geldi:Yâ Resûlallah Açlıktan zayıfladım tahammülüm kalmadı diye şikâyet etti. Resûlullah onu (it`âm için) kadınlarına gönderdi. Kadınlar: - Bizim yanımızda sudan başka bir şey yoktur! diye iâde ettiler. Bunun üzerine Resûlullah yanında bulunanlara: - Şu açı kim taâmına ortaklar, yâhut kim konuklar? buyurdu. Ensâr`dan bir kişi ayağa kalktı: - Ben! diye cevab verdi. Ve misâfir ile (evine) eşinin yanına gitti. Ve: - Haydi Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem`in misâfirlerini ağırla! dedi. Fakat kadın: - Çocukların azığından başka evimizde bir şey yok ki! diye cevab verdi. Kocası: -O yemeğini getir,ışığını yak; çocuklarını da uyut! dedi. Kadın da akşam yemek yenileceği sırada yemeğini hazırladı, ışığını yaktı; çocuklarını da uyuttu, sonra kalktı, kandili düzeltir gibi oynayıp söndürdü. Bu sûretle karı, koca kendilerini misâfire yemek yiyor gibi göstermeye teşebbüs ettiler. İkisi de aç gecelediler, sabah olunca ev sâhibi Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem`e gitti. Resûlullah onu görünce şöyle buyurdu: - Allah Teala Bu gece,karı-koca sizin güzel hareketinizi beğendi ve Allah Azze ve Celle:
(Ensâr, kendilerinin fakr ü ihtiyâcı olsa bile misâfir ve Muhâcirleri nefislerini tercîh ederler) kavl-i şerîfini inzâl buyurdu.
buhari 1527
Siz öteden beri mi Ensar ismiyle anılırdınız
Yoksa bu ismi size Allah mı koydu sorusuna
Enes b Malik r.a:
“Evet! Bize bu ismi Allah koydu!” demiştir.
Kur’ânı Kerîm’de Ensar hakkında şöyle buyurulur
“İslâm’da birinci dereceyi kazanan Muhacirler ve Ensar ile, onlara güzellikle tâbi olanlar (yok mu?); Allah onlardan razı olmuştur.
Onlar da Allah’tan razı olmuşlardır.
Allah bunlar için-kendileri içinde temelli kalıcı olmak üzere- altlarından ırmaklar akar cennetler hazırladı.İşte, bu en büyük kurtulustur. “
Abdullâh b. Ömer`e r.a Iraklı bir kimse
sinek öldüren ihramlı kişinin hâlinden sormuştu. Abdullâh b. Ömer (hayret ederek): - Irak halkı sinek (öldürmek cinâyet olup olmadığını) soruyorlar. Halbuki onlar (vaktiyle) Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem`in kızı (Fâtıma`)nın oğlu (Hüseyn`)i öldürmekten çekinmemişlerdi. (O Hüseyin ki, kardeşi Hasan`la haklarında) Nebî sallallahu aleyhi ve sellem: - Onlar benim dünyâdan (öpüp kokladığım) iki Reyhân`ımdır, buyurmuştur.
buhari 1514


 
 
Zeyd b Harise r.a Kölelerden ilk Müslüman. Ordu kumandanlığına
kadar yükselmiştir.
:
Nebî sav,Uhud günü beni taltîf
ve tebcîl için babasıyle anasını birlikte yâdederek Babam anam sana kurban olsun! buyurdu
Sa`d b. Ebî Vakkâs ra
buhari  1502
Hz Ali r.a,Cemel vakasında Talha r.a'ın şehadetini duyunca çok ağlamış ve
ey Talha Benim ve senin şu ayette
"Biz cennetteki müttekilerin gönüllerindeki
kin ve husumeti çıkarmışızdır.Kardeş olarak karşılıklı tahtlar üzerinde otururlar ve birbirlerine yüz çevirmezler." (Hicr: 47) buyurulan bahtiyar müttekilerden olmamızı temenni ederim" demiştir.
Talha b. Ubeydullâh r.a
Uhud harbinde Nebî sav`i eliyle düşman taarruzundan korumuş ve (bu sırada) eli, (bir ok isâbet ederek) yaralanmış, nihâyet çolak olmuştur.
buhari 1501