25 Ekim 2016 Salı

11.yy Avrupa'nın en sıkıntılı zamanıdır.Yıllardan beri süregelen açlık yoksulluk ve toprak azlığı gibi meseleler Avrupa halkında büyük huzursuzluklara sebep olmuş,bu durum Papalığın kurduğu otoriteyi sarsacak bir hale gelmiştir. Papalık hem çare ve hem Avrupa dışında zengin Müslüman topraklara hakim olmak adına,Hristiyanları kutsal toprakları kurtarma propagandası ile Doğuya esas olarak da Kudüs ve çevresine yönlendirmiştir. Bu ve benzeri propagandalarla Avrupa'da kısa zamanda binlerce insan Papanın etrafında toplanarak Haçlı seferleri başlatmışlardır (1098) Boyunlarında haç işareti taşıdıkları için "Haçlılar denen bu zümreler geçtikleri yerleri tahrip ederek insanları vahşice öldürmüşlerdir. Kudüs de bundan nasibini almış,1099'da Haçlı işgaline uğrayan Kudüs'de binlerce Müslüman katledilmiştir. 
  • Çocuk Haçlı Seferleri

    1212 yılında tamamı çocuklardan oluşan ve kurulma sebebi tam olarak bilinmeyen bir haçlı gücü oluşturulmuştur. Orta çağ Avrupa’sının tarihindeki lekelerden biri olan bu tarihi olay batılılar tarafından üstü kapatılmaya çalışıldığı için bu birliklerle ilgili pek belge bulunmamaktadır.
    Avrupa’nın kışkırtması sonucu birleşen bu çocuk güçleri Fransa da Stephen, Almanya’da Nicholas adlı gençlerin önderliğinde kurulmuştur. Bu çocuk güçler yaklaşık olarak 37.000 çocuktan oluşmuş ve Kudüs’e varmayı planlamışlardır. İnanışa göre İtalya’nın Genova şehrinde yapılan ayinle deniz ortadan ikiye ayrılmış olacak ve çocuk güçler burdan Kudüs’e yürümüş olacakalrdır. Fakat beklenen olmamış ve büyük hayal kırıklıkları yaşanmıştır.
    Kurulan bu çocuk ordusu geçtiği yerleşim yerlerinde yardım ve iaşe desteği dahi görmüş olmasına rağmen bu çocukların, akıbeti çoğu yolda açlıktan, hastalıklardan ve donarak ölerek sonuçlanmıştır. Bazıları ailelerine geri dönmüş, bazıları Anadolu’daki Hristiyan ailelerinin yanına yerleşmiş ve ne yazık ki bazıları da Venedikli tüccarlar tarafından Mısır’a köle olarak satılmışlardır.                                                        
    Batı medeniyetlerinden Almanya’nın 20.000 ve Fransa’nın 30.000 çocuğu kendi elleriyle ölüme göndermeleri  kurlan bu birliğin ne yazıkki üzücü tarafı olmuştur. Yetişkinlerin bile giriştiği haçlı seferlerinde alınan başarısız sonuçlardan sonra Papanın böylesine acıklı bir olayı organize etmiş olması kendi elleriyle çocukları ölüme göndermesine neden olmuştur. Çocuk liderlerin vaazları ve çevrelerindeki yetişkinlerden tepki görmemeleri ellerinde bulunan Papanın izniyle olmuştur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder